Nadciśnienie, cholesterol – choroby żywieniowe
Nadciśnienie i cholesterol są chorobami ściśle zależnymi od naszego stylu życia. Już co trzecia osoba na nie cierpi. Od kilku lat pojawiają się już u osób wieku 30 lat.
Konsumpcyjny tryb życia i duża dostępność do mocno przetworzonego jedzenia powoduje, że stajemy się coraz bardziej otyli, co w głównej mierze wpływa na występowanie powyższych chorób. Większość pacjentów w różnym wieku (z którymi współpracowałam) po spotkaniu z lekarzem prowadzącym, wychodzili z gabinetu z pakietem recept na leki przeciw cholesterolowi i nadciśnieniu. Obłęd w czystej postaci – choroby ściśle związane z żywieniem, są leczone najpierw lekami, zamiast dietą. Tylko niewielka liczba pacjentów z tymi dolegliwościami wychodzi od swojego lekarza z konkretnymi wskazówkami zmiany stylu życia lub chociaż skierowaniem do dietetyka. Tymczasem na podstawie moich badań i pacjentów, którzy odbyli u mnie wizyty, czas zmiany wyników na poprawne to około 3 miesiące.
Większość pacjentów całkowicie rezygnuje z tabletek, jeśli do tej pory takie brali. Oczywiście rezygnacja z tabletek zawsze jest konsultowana z lekarzem.
Nadciśnienie i cholesterol – co powinieneś wiedzieć
Należy pamiętać, że jeśli ktoś już działa farmakologicznie, musi odstawiać ją zgodnie ze wskazówkami lekarza. W przeciwnym wypadku organizm może źle zareagować.
W woli przypomnienia nadciśnienie tętnicze jest to podwyższone ciśnienie we krwi w układzie naczyń. Zazwyczaj występuje u osób, które prowadzą zły tryb życia, często cierpią na otyłość lub nadwagę, mogą również posiadać predyspozycje genetyczne. Często są to również osoby które się nie ruszają, nadmiernie spożywają alkohol oraz palą papierosy.
Pierwszymi oznakami podwyższonego ciśnienia mogą być:
- ból i zawroty głowy,
- duszności,
- bezsenność,
- kołatanie serca,
- potliwość,
- uderzenie gorąca,
- zaczerwienienie twarzy,
- brak sprawności fizycznej oraz psychicznej.
Musimy pamiętać, że jeśli nic nie zrobimy z powiększającym się ciśnieniem w naszym układzie naczyń może prowadzić to do:
- nieprawidłowej pracy nerek,
- problemów z poruszaniem się,
- kłopotami ze wzrokiem i bardzo często z obrzękiem kończyn.
Dlatego bardzo ważne jest, abyśmy świadomie dbali o swój organizm.
Jeśli chodzi o cholesterol to możemy wyróżnić ten dobry i zły. Zła frakcja cholesterolu to LDL a dobra HDL. Jego nadmiar to jeden z powodów chorób układu naczyniowego. Cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy, to jego nadmiar może spowodować zwężenie światła naczynia, a to z kolei spowoduje utrudniony przepływ krwi, co spowoduje zator lub udar. Po za tym cholesterol odgrywa ogromną rolę w wytwarzaniu witaminy D3, pracy mózgu, wytworzeniu hormonów nadnerczy. Z cholesterolem jest podobna sytuacja, jak z nadciśnieniem, większość lekarzy przepisuje od razu tabletki zamiast skierować do dietetyka lub poinformować, że niezbędna będzie zmiana stylu życia.
Średni czas powrócenie do odpowiedniego poziomu cholesterolu wynosi około 3 miesiące. Już teraz wiadomo, że wytyczne co do prawidłowego cholesterolu mogą być błędne. Gdyż każdy region świata posiada swoje wytyczne w zależności od średniej cholesterolu, jaki utrzymuje się u większości osób. Zatem, aby być pewnym, co do odpowiedniej wysokości dobrej frakcji cholesterolu powinniśmy badać go już od 14 roku życia, niestety nikt z nas nie ma tego w zwyczaju.
Jak zwalczyć nadciśnienie tętnicze oraz zbyt wysoki cholesterol?
Dieta do zwalczania cholesterolu czy nadciśnienia jest taka sama. Zbyt wysokie wyniki tych dwóch parametrów zależą od nieodpowiedniego stylu życia. Wiele osób oczekuje, cudownych informacji o diecie cud na cholesterol, czy nadciśnienie, a te dwa układy są ze sobą ściśle powiązane. Jeśli jedno szwankuje drugie zaraz również będzie złe. Do organizmu nie można podejść jako do pojedynczego symptomu. Wszystko ma swoje podłoże. Dlatego tak bardzo zależy mi na uświadomieniu Wam, że sposób odżywiania jest tym podłożem.
Sposób odżywiania musi być systematyczny i powtarzalny, tak aby wszystkie grupy żywieniowe były dostarczone do naszego organizmu w ciągu dnia.
Jak powinniśmy jeść?
Często pacjenci zadają mi pytanie: czy mogą jeść masło, wieprzowinę, czy kupować produkty light. Otóż możemy jeść masło, wieprzowinę i unikamy produktów z obniżoną zawartością tłuszczy. Tłuszcz jest przekaźnikiem witamin, jest konieczny w naszym jadłospisie. Pamiętajmy jednak o głównych zasadach diety. Ilość posiłków musi być powtarzalna, powinny być wyznaczone godziny w których jemy posiłki. Niekoniecznie konkretna godzina, dobry będzie również zakres czasowy. Przy każdym posiłku powinny być obecne warzywa, przynajmniej garść.
Jest wiele głosów, że powinniśmy jeść tylko warzywa surowe. Jak najbardziej tak, ale pamiętajmy o tym, że osoby u których występują problemy np. jelitowe źle zniosą te wytyczne. Dlatego proponuje zjadać warzywa w każdej postaci. Lepiej dostarczyć systematycznie mniej wartości, niż raz na jakiś zjeść surowe warzywa. Warto również pamiętać o owocach. Pamiętajmy o produktach pełnoziarnistych, jajach, orzechach i nasionach. W naszym jadłospisie konieczne jest również białko zwierzęce lub roślinne, musi ono być pełnowartościowe.
Osoby z podwyższonymi wynikami muszą unikać potraw smażonych i mocno przetworzonych. Cukier jest też ich wrogiem. Jeśli jesteś fanem słodyczy pozwól sobie o określonej porze na słodycz. Zadbaj o to, aby słodkość była jak najbardziej naturalna np.: jabłecznik. Jeśli masz problem z zahamowaniem swojego apetytu pod kątem słodyczy, zawsze kupuj tylko tyle ile zjesz za jednym razem.
Idealnie by było, gdybyś wprowadził również jakąkolwiek aktywność. Wystarczy na początek 30 minut dziennie. Nie przejmuj się, jeśli czujesz, że sport to nie Twoja bajka. Zacznij od szybkich spacerów. Po miesiącu zapragniesz więcej.
Właśnie o to w tym chodzi, rozpocznij swoją przygodę małymi krokami, dostosuj tak aby ten nowy styl życia właśnie Tobie się podobał.
